Ontdek wie ik ben

Inge Asmus

MarleenSahetapyFotografie_INGE_ASMUS-133
 
Writing on Beach

Geef jezelf een duwtje in de rug met Krachtcafé

Jouw leven opnieuw uitgevonden

Voor mijn zevende verjaardag kreeg ik van mijn oma een echt dagboek met een slotje. Mijn oma had het exemplaar met zorg uitgezocht. Het had een lichtgroene kaft van glimmend materiaal en op de voorkant stond een meisje met lang zwart haar.

Het bleek een schot in de roos!
Dit dagboek heb ik nog steeds en is puntgaaf. Ik schreef er mijn dagelijkse beslommeringen in en omlijstte mijn schrijfsels met tekeningen, foto’s en plaatjes uit reclamefolders en tijdschriften.

Achteraf is met de komst van dit dagboek, mijn liefde voor schrijven geboren. Naast het schrijven in mijn dagboek, schreef ik brieven aan tantes, die ver weg woonden, aan penvriendinnen die ik had ontmoet tijdens vakanties en later, toen ik op kamers woonde in Tilburg, aan mijn jeugdliefde.

Toen ik mijn dozen inpakte voor mijn verhuizing, kwam dat eerste dagboek boven water… net zoals al die andere dagboeken, agenda’s, schriftjes, brieven en notitieblokken, waar ik in de afgelopen jaren mijn gedachten en herinneringen heb beschreven. Het zijn voor mij veilige oorden om mijn vragen, bekentenissen en mooie, maar ook de lastige fragmenten van mijn leven te bewaren. Het is een vriend en een veilige plek.


In de tijd van mijn verhuizing werd mijn broer ernstig ziek. Hij overleed na een kort en heftig ziekbed. Opnieuw bleek mijn pen een goede vriend.

Die goede vriend helpt mij om in mijn eigen leven rond te lopen, om aandacht te geven aan wat voor mij belangrijk is en te verwerken wat pijn doet. Schrijven geeft troost. Het geeft woorden aan verdriet, maar ook aan vreugde. Het geeft antwoord op vragen, maakt pijn zachter en worstelingen lichter.

Er is veel aandacht voor schrijven en het nut ervan. Er zijn diverse (wetenschappelijke) onderzoeken verricht naar het nut en het effect van schrijven. Mark Mieras, wetenschapsjournalist, geeft daarover aan dat schrijven niet alleen leuk maar ook nuttig is. ‘Wie schrijft helpt zichzelf om de ervaringen van het leven te verwerken. Wie schrijft benoemt vaak emoties en ordent ervaringen.’ Hij zegt zelfs dat schrijven meer is dan een formeel communicatiemiddel, het is een hulpmiddel om vitaal te blijven.

Prachtig als het schrijven daaraan kan bijdragen en wat mooi dat ik deze kunst als gecertificeerd schrijfcoach, in de vorm van schrijfworkshops mag overdragen.

Tijdens deze workshops autobiografisch (dagboek) schrijven, beschrijf je – op creatieve manieren – fragmenten uit je leven. Met afwisselende schrijfoefeningen word je uitgenodigd om al schrijvend te onderzoeken wat je raakt en wat er bij je leeft.
Schrijfervaring is niet nodig. Iedereen kan schrijven. In een groep schrijven en luisteren naar elkaars verhalen is inspirerend. Je bent altijd vrij om je teksten wel of niet voor te lezen.